Според едно древно пророчество всеки българин трябва да съчетава в душата си три същности

medalion_tangr_krust_2Според едно древно пророчество всеки българин трябва да съчетава в душата си три същности. Първата е на мъдрец и просветен човек. Този път се нарича Пътят на човека. Някога тези хора са се представяли от една древна българска секта от слепи разказвачи – тумир. Тази традиция в България продължава до края на ХІХ век и е била олицетворявана от слепите-разказвачи гъдулари. Другата същност, която трябва да притежава всеки българин, е тази на воина. Това е Пътят на воина. В древността всички българи са били воини, боили, багатури и тиуни. Третата същност е тази на духовен човек. Това е Пътят на колобъра.

В пророчеството се казва, че всеки истински българин трябва да бъде просветен човек. Но за да стане истински българин, той трябва да съчетава в себе си воин, мъдрец и разказвач и духовник. В многотомната история „Тангра“ авторът е описал какво представлява българинът.

В знака „тангристки кръст” е закодирано знанието за тази най-съкровена тайна, как може отново да бъде създадена Велика България. В голям мащаб той символизира начина, по който се е управлявала древната българска държава – саракт, в която канът е стожерът или копието – туг, воините са мечовете, а колобрите са щита. А в малък мащаб символизира всеки български воин – копието е гръбнакът, ръцете са мечовете, а гърдите и торса са щитът. Копието с конската опашка символизира връзката на нашия народ с Тангра. То показва оста на орендата и върхът му като молитва е насочен към бог. Освен това долният край на копието идва от земята, средната част е скрита зад щита и оръжията, а горният край сочи към небето. В този смисъл долният край показва, че народът ни идва от древността и носи със себе си миналото. Днес силата е вложена в народа и дори да не се вижда, е скрита в него. Народът е щитът, а силата е тугът, който народът брани. В бъдеще силата пак ще ни води към Тангра…

Всъщност това бяха четири знака на Тангра слети един в друг. Тангристкият кръст олицетворява легендата за българите, че България ще я има, когато се съберат трима: колобър, багатур и тумир и накрая се появи канът ювиги.

shema_tangr_krust

Най-отдолу бяха тумир, това бяха обикновените хора. Това беше Пътят на хората. Отдясно се намираха воините. Те бяха силните, затова държаха дясната страна. Лявата страна беше на духовността, на колобрите. Горната страна беше на кана. Тя осъществяваше връзката с Тангра – Бога-Небе. По нея протичаше основната оренда.

 Всичко това е описано подробно в поредицата „Тангра“ на Токораз Исто

Реклама

17 коментара

Filed under История, Книги, Токораз Исто

17 responses to “Според едно древно пророчество всеки българин трябва да съчетава в душата си три същности

 1. Пн

  Не трима, а четирима както се вижда!

  • Да, същностите трябва да са три, за да се появи четвъртата същност, която е като податине – оренда. Това е същността на кана (владетеля). Интересното е това, че повечето малки хора преди всичко искат да властват и да бъдат кане, а истинският човек властва не защото го желае с егото, а защото е завършен. Пътят на кана е властване над себе си и едва след това над хората. Благодаря!

  • O.Lutzkanova

   Не зная дали авторът е запознат със значението в су джок (това е източна философска система), но съм смаяна колко точно съвпада картината. Не знам дали ще съм разбрана, но ако не е запознат – в такъв случай се възхищавам и на су джок и на автора, защото смятам, че именно тази философска система дава абсолютно завършен вид за явленията в света ни, а ако макар и с други думи българите са я ползвали, поклон пред знанията им!

   • Г-жо Люцканова, точно Българите са дали тази система на източните народи и цивилизации, няма от какво да се изненадвате, че са почти идентични.

 2. Да, така е. Наблягам на лявото – просветен, колобър. Мислител съм. Това ме привлича. Воин на духовното.

 3. Евтим Митов

  АРХИ ТЕКСТ ! …

 4. Велев

  За миг си помислих, че ще прочета за още по-древното знание за триединството.
  Но и това е похвално.
  Душата – народа от разказвачи на истории.
  Ума – война с интелект, защитник на личността.
  Самосъзнанието – колобър.
  Обединявайки ги се ражда владетеля – кан.
  Така го знам аз.

 5. Димитър Димитров

  Прочетох тезата за произхода на българите. Както пише в нея самата, има много неясноти относно, от къде идват българите и как се е казвал тяхния бог.
  Към днешна дата, има две изследвания в България, за това какви гени носи съвременното население. Оказва се, че български ген носят само 4 од 7 процента. Практически, у нас морето тракийски племена са стопили българската конница в течение на времето. Въпреки това, политическата организираност и военни умения са се запазили и предавали във времето.. до падането под турско робство. После настъпва края! В Европа няма друга държава с такова дълго черно петно на историческа тъма, както България.
  Заради липсата на собствена писменост (твърдо известа) загива и културата на българите. Много култури са изчезнали и забравени по този начин – липса на съхранение, натрупване и предаване на знанията.
  Всичко днес твърдено, за старите българи, малко или много е в зоната на здрача, на неизвестното или недоказуемото. Всичко това, дава възможност за спекулации.
  Въпреки това, списването на този сайт ми е интересно.

  • Познавам повечето от хората, които направиха ДНК-карта на българите, знам тяхната „мотивация“. Бих нарекъл техните изследвания псевдо изследвания и псевдо наука. Единият доказа, че българи няма и всички сме тракийци, другият – че сме илири. Истината е, че с ДНК анализа не може да се докаже генетичното състояние на нацията ни; тъй като всички тези народи са арийски, всъщност не дават разлика в изследванията. Ако говорим за зоната на здрача, тя се отнася за почти всички народи. Днес повечето от тях не са това, за което се представят като кръв и произход. Днес важи правилото: Не е важно кой си, а за какъв се мислиш и представяш. Българите се отнасяме доста сериозно с нашата история и затова не си позволяваме като другите да твърдим неща, които нямат нищо общо с истината.

  • Здравей, искам да вметна, че историята ни не е заличена, а е скрита и консервирана дълбоко под земята и съвсем скоро ще излезе наяве. Да знаете, че нашата история е и историята на света и никога не може да бъде унищожена. А ние, някои от нас, сме нейни пазители. На мен преди много години ми излизаше един знак на дясната ръка кръг и кръст в него, но аз въобще не знаех какво е това, но сега вече знам и за това ви казвам, че нашето време настъпва. Само трябва да се осъзнаем и да се гордеем, че сме българи.

   • Стеф

    Така е не напразно искат да ни заличат от земята кръвта ни е най старата като ДНК к мутира бълкарскоро няма да умре. …

   • Анонимен

    на мен също, но скоро го видях в медитация

 6. Pingback: Тези три цвята са краските на българите | Токораз Исто

 7. Pingback: Тези три цвята са краските на българите - Чуждоземец

 8. Kostadin

  А защо трябва… Тракииските племена, да са „претопили“ Българите, или пра-Българите.
  Не съм сигурен къде точно го прочетох, може и да беше на няколко места 😉 … та 🙂

  Какво ще кажете за тезата, че Траките и така наречените Тракийски племена са Българи, а пра-Българите са се завърнали У Дома – в България Българи?
  Основната теза беше че поради някакъв катаклизъм, голяма част от Българските племена са поели на изток към Азия… други, така наречените Траки, са останалли… и след много – сотитици или повече години, заминалите на изток, Българи, са се завърнали обратно в родната земя.
  Възможно това да е просто мит, легенда, но 🙂 не бива и да се изключва, като всичко друго, което ни се дава „филтрирано и на готово“ 😉

  Само в завършек, бих казал, че наистина, сякаш има някаква сила или устременост да ни подтискат и сломяват като народ, истории колкото искаш: за казаните без капак и пазачи в ада, предателства и т.н…. Интересно ми е от къде наистина се появила всичката тази лоша енергия…

  Знам само едно, преживяли сме 200 години Византийско владичество, и 500 години Турско робство… и сме доказали, че Българския дух е несломим… бил е, ще бъде и ще пребъде… во веки веков 🙂

 9. Миро

  Интересно император Константин велики какъв е по народност?

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s