Тези, които се учат от грешките си, са много по-ценни от непогрешимите и глупаците

„– Всеки човек води своите външни битки, сражения и стълкновения. Воините влизат в открити стълкновения, търговците също участват в битки, както и земеделците, дори книжниците имат своите битки. През цялото време обаче всеки един от нас провежда свои вътрешни битки, които са невидими. Не казвам, че са незабележими, защото често външните битки са продължение на вътрешните. Вътрешните битки продължават в хората, докато те не станат воини. Като казвам „воин”, нямам предвид боец или войник, а духовната категория воин. Воинът на духа не е този, който воюва със своите същности и несъвършенства, а този, който постига хармония и омиротворяване на себе си и същностите си, този, който събира частите си и постига концентрация, цялост и единство.

Вътрешната борба на всеки воин става много по-отчетлива, особено ако той участва и в голяма външна битка. Затова воините преди битка са интересни за наблюдение, тогава си проличава тяхното духовно ниво.

След тези думи, Авитохол разбра, че се е отнесъл и се върна към разговора от преди малко.

– Синко, не се притеснявай, че не влезе в битка! Трябва да знаеш, ако един човек сгреши веднъж, може да му се прости. Ако го направи два пъти, това означава, че е непоправим глупак, който не се учи от грешките си. Такъв ще греши цял живот и трябва да го държиш далеч от себе си. Също така се пази от човек, който никога не е грешал, защото неговата грешка тепърва предстои! Патилите хора, тези, които се учат от грешките си, са много по-ценни от непогрешимите и глупаците!

откъс от поредицата „Тангра“

2 коментара

Filed under История

2 responses to “Тези, които се учат от грешките си, са много по-ценни от непогрешимите и глупаците

  1. Chocho

    Здравейте, случайно попаднах на Вашия блог и се заинтересувах от творчеството Ви. Имам следния въпрос. Разбирам, че става въпрос за исторически романи. Имате ли обаче научни доводи, от които се водите в повествованието или става дума по-скоро за фикция? И ако имате, би ми било интересно да споделите какви исторически извори използвате и дали работите директно с тях, или се водите от научни трудове. От горния откъс виждам, че залагате и на философски елемент – тук също се водите от културата на древните българи предполагам, отново бих искал да разбера откъде черпите материал? Ще очаквам Вашия отговор и ще отида да прегледам някоя от Вашите книги. Наистина ме заинтригувахте. Поздрави!

    • Здравейте! Всичките ми исторически книги се опират на реални исторически личности и събития. Отделих много години от живота си в изследване на историята и открих много неизвестни и умишлено скривани факти от нашата история. Реших да ги опиша, защото смятам, че българите трябва да знаем повече за миналото на нашите предци. Ако прочетете някоя от книгите ми, сам ще се уверите в това. Благодаря!

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s