Щастие може да изпита само този, който преодолява, който се бори и опознава себе си

„За всеки човек най-важното нещо е да бъде щастлив. Щастието не може да дойде само. Трябва да имаш търпение. Това, което получаваш, е дар от съдбата, то е като костелив орех, но ако нямаш търпение да осъзнаеш, разбереш и обхванеш щастието в пълнота, никога няма да бъдеш щастлив.

Повечето хора не правят разлика между това да преживеят щастие и да бъдат щастливи. Едното е чувство и е мимолетно, тъй като неосъзнато се докосваш до щастието. Те търсят нещата, които ги карат да се чувстват добре и да са щастливи, но не изследват щастието. Повечето хора смятат, че като вършат неща, които са им приятни, протягат ръка към щастието и че това е краткият път към щастието. Всъщност щастието не се постига и не се състои в това да правиш само приятни за теб неща. И такъв кратък път няма. Щастие може да изпита само този, който преодолява, който се бори и опознава себе си. Само тогава е възможно да се постигне щастие. Но този път не е кратък, нито е прав, нито е лек и не е изпълнен с приятни неща. Краткият път може да доведе до задоволяване на някои потребности, но никога до щастие. Щастие има само когато имаш себе си и всичко, което правиш, е осъзнато. Когато променяш себе си, когато преживееш трансформация и се издигнеш на ново духовно ниво, само такъв човек познава щастието. Всички останали само преживяват щастие, но не са щастливи.

Когато постигаш или променяш нещата около себе си, само задоволяваш егото си, а егото е безкрайно в потребността да бъде задоволявано.

Щастието е свързано само и единствено с теб. То няма нищо общо с това, което ти се случва и с живота, който живееш. Невъзможно е отстрани да се определи дали човек е щастлив, или не. Това е лично преживяване и въпрос на самооценка.

Много хора смятат, че противоположното на щастлив е нещастен, но това не е така. Нещастен е отклонение от нормалното, точно както е и щастлив. Когато човек не е щастлив, не е задължително да е нещастен, може да е в нормално състояние…“

www.orendabooks.com

1 коментар

Filed under Книги, Токораз Исто

One response to “Щастие може да изпита само този, който преодолява, който се бори и опознава себе си

  1. Стефан Стоянов

    Много добро и точно описание :).

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s