Въпроси на читатели

Благодарим Ви за интересните и провокативни въпроси, които ни изпращате! В тази страница си позволяваме да публикуваме някои въпроси, като считаме, че биха били интересни на нашите читатели!

Въпрос: В петата част от романа „Ятаган и Меч“ споделяте мнение,че Буда е роден в Афганистан в близост до древните българи, европеид и че няма нищо общо с изградения днес образ. Ще ви помоля за повече подробности по тази тема. Предварително Ви благодаря!

Токораз Исто: Този въпрос съм го разгледал по-подробно във втора книга „Ат“ от поредицата „Тангра“. В нея съм представил собственото си виждане върху будизма и съм дал задълбочен анализ на тази религия, която според мен е непозната. Това, което днес се знае за будизма, е профанизирано, матрично и повлияно от медиите. То съответства на повърхностния начин на живот на западните хора. Иначе за Буда се знае, че произхожда от едно племе, което населявало територии в близост до българите. Името им е саки или шаки, затова името на Буда е Шакя Муни Гаутама. За саките се знае, че са арийски народ, а кожата им била по-светла от съседните народи. Те са преки наследници на скитите. За мен е очевидно, че Буда е бил европеид със светла кожа. Това не отрича никой сериозен изследовател на будизма. Идеята, че е монголоид е много по-късна, тя се е разпространила с навлизането на будизма на изток.

Благодаря Ви за изчерпателния отговор!

Въпрос: Здравейте! Преди известно време търсих малко повече информация за розетата. Беше ми странно, че не намирам следи от нея, както да речем знакът IYI или свастиката, които можеш да ги видиш почти навсякъде. И това породи у мене съмнение, че тя не е български символ, а може би подарък. Няколкото човека, с които говорих на тази тема се опитаха да ме убедят, че липсата на информация или други копия, картини, украшения и прочие екземпляри на розетата се дължи на факта, че доста голяма част от историята ни е скрита. Обаче това не ми се струва достатъчно. Любопитно ми е във вашите търсения попадали ли сте на розетата, намерена другаде освен намереното в Старата Столица?

Токораз Исто: Друга такава розета, симетрична 7 звездна, няма открита. Има спор за какво е служила, според някои е била светилник. Според други е служила за украшение. За мен няма никакво съмнение, че розетата е с български произход, защото двойките знаци, изрисувани на седемте й лъча, са еднакви с петролифите, които се намират върху камъните, където българите са пребивавали. Освен това 7 е свещеното число на българите. Някои изследователи смятат, че знакът на Тангра символизира слънцето или Небето, а седемте лъча са седем планети и така розетата според тях представлява нещо като звезден атлас. Аз смятам, че става въпрос за 7 свещени лъча на орендата, които се разпростират към седемте рода и към седем вътрешни органи на човека. Според мен в този символ се крие много повече от един символ. Смятам, че в него има осмосмисъл.

Въпрос: Здравейте! Прочетох посланието Ви за оренда, ще обясните ли как духовният човек сам определя пътя си, след като се отдава на свободната воля и един вид е подвластен на тази сила, неосъзнава действията си, остава се на течението?

Токораз Исто: Всъщност духовният човек е такъв, защото води осъзнат начин на живот, но това не става, като налагаме егото си, а когато сме липсващи. Тогава ставаме достатъчно чувствителни към орендата. Духовният човек е такъв, когато постигне хармония между себе си и свободната си воля и предопределението (орендата).

Въпрос: Разбрах какво имате предвид. Имам още два въпроса. Първият е как да се разбират хората-змейове? Вие ги представяте като по-духовни от обикновените, но образът на змея и дракона е амбивалентен, често бива свързан с злото. Другият ми въпрос е, че за всеки човек саракта изглежда различно. Например Авитохол го вижда като мрачна, пуста долина, а Ана – като рай. Правилно ли съм разбрал?

Токораз Исто: Наистина, обикновените хора не са разбирали змейовете и понеже те са различни и антиматрични, са ги заклеймявали като злото. За втория въпрос: Всъщност сарактът е един, но всеки човек отразява душата си в него, затова го виждат различен.

Въпрос: Здравейте! Моля да споделите какво смятате за връзката на Атила с епоса Песен на нибелунгите!

Токораз Исто: В следващите томове от Тангра е разкрита много добре връзката с немските саги, историята за крал Артур и връзката им с Атила. Ще четете в книгите за тях, описал съм ги много подробно в поредицата „Артур“, която ще бъде продължение на поредицата „Тангра“.

Въпрос: Вие обяснихте мисията на българите и евреите, въпросът ми е дали евреите погрешно разбират нещата?

Токораз Исто: Сред мисиянските народи винаги са съществували спорове, които са прераствали в стълкновения и войни, продължаващи хиляди години. Човечеството няма да прости на евреите тяхната претенция, че са най-близо до бог и че бог им говори. Народите, които претендират, че са натоварени с мисия от бог, разделят света на две. От едната страна са те – богоизбраните, а от другата – обикновените хора и народи. Разбираема е омразата на обикновените към тях.

Българите и евреите са народи с мисия. Ако ние заявим нашата претенция, ще станем точно толкова одеозни, колкото евреите. Българската есхатология и мисиянистика обаче показват, че ние винаги сме били народ, натоварен с мисия. Българите се чувствали такива далеч преди да приемат християнството.

Досега в света не е имало истински сблъсък между два мисиянски народа. Сблъсъкът винаги е бил между посветените и обикновените. Ние нямаме никакво основание да смятаме, че еврейското послание е било извратено или недобре разбрано. Просто еврейският начин е такъв, а нашият различен и никой няма право да оценява кой от пътищата е правилен и кой грешен. Бог говори и представя на различните народи различни пътища за достигане до него и това е най-нормалното нещо. Колкото и да е пристрастен човек, колкото и да е сигурен в посланието, което носи, не бива да отрича правото на останалите народи да изповядват своята религия и да извървяват своя път.

прочети още…

27 responses to “Въпроси на читатели

 1. Николай

  Хубаво, евреите имат мисия… защо тогава от векове поробват и мачкат останалите хора, дори до ден днешен продължават чрез най-подлите си методи, скритото робство, 3-тата световна… може би това им е мисията. Ако е така, то тя със сигурност не е поставена от Бог… от кой е поставена тогава, надявам се Токораз Исто да може да ми обясни, в момента чета 3-тия том от „Тангра“ и до сега за евреите се споменава прекалено малко.

 2. От векове евреите са служили като най-лесното оправдание за действието на повечето европейски владетели. Всъщност евреите не са монолитна нация, а хора събрани около Книгата. Своето оцеляване те са обвързали с волята на бог и претендират за това. Повечето от хората, които днес твърдят, че са евреи, всъщност не са. Евреите имат няколко големи напускания на техните земи, които се наричат диаспора. Първата и най-голяма диаспора се е преселила във Филипопол (Пловдив). Днес най-големите общности в Европа са така наречените сафаратски евреи, които, прогонени от инквизицията в Испания, от Торквемада (който също е евреин), са се заселили по нашите земи, Турция и Сирия. Сафаратсктите евреи винаги са били занаятчии и хора от средната класа. Най-голямата група евреи винаги е живяла в Александрия и Египет и винаги е била подлагана на гонения. Човекът, създал идеята за виновността на евреите, е Кирил Александрийски – патриарх на Александрия, за когото в „Тангра“ е писано много. Другата голяма група, срещу която европейците винаги са се бунтували, са така наречените евреи есшхенази. Те всъщност не са никакви евреи, а са хазари, които по времето на кагана Йосиф и след Хазарската полемика, в която участва и Константин Кирил Философ, приемат юдеизма като своя религия. Те в повечето случай са търговци и крупни земевладелци, а по-късно стават банкери и индустриалци. През цялата история на Средновековието и новата история евреите са били сатанизирани от останалите народи, защото никой не е харесвал идеята им за мисиянство. Ако европейците имаха възможност, биха съдили българите за същото нещо, за което съдят евреите. Нас те ни обвиняват като създатели на ереси, дори думата булгари в италианския език е равнозначна на нечисти, ограничени, недостойни хора и еретици. Благодаря за въпроса!

  • Николай

   Благодаря за отговора 🙂 Значи все пак отричате така наречения „нов световен ред“ и това, че съществуват клуб на 300-те,клуб на 13-те, Рокфелер, Ротшилд и всички разобличени тeхни привърженици…? Наистина ме учудихте г-н Цветкашки (надявам се да разговарям именно с вас). С удоволствие бих дошъл във Пловдив, има какво да науча. В момента тренирам ММА и трябва да призная, че интересът ми към Да Дао нараства, а и съм доста… жаден за знания, ако мога да се изразя по този начин, наистина ще е голяма чест, ако бихте отделили няколко часа от времето си за разговор с мен. Интересувам се от доста теми, ако не ви представлява трудност, бихте ли казали няколко думи за Третия райх, Адолф Хитлер и как това време и тези събития са повлияли на България и на Българина? Имало ли е въобще истинска България и Българи по онова време, със сигурност не са били такива, каквито са били по времето на Авитохол например, но смятам, че никой Българин, прочул се в историята ни, не е за подценяване, въпреки известната разлика между Българина от времето на втората световна и битките със хуните, описани във началото на поредицата „Тангра“.

   • Идеята, че за всичко са виновни евреите, че има световно правителство, сдружение на всички еврейски банкерски фамилии, илюминати, масони, е комплекс, който човечеството проявява. Хората, подвластни на Теория на конспирацията, са нещастни същества, обикновено отритнати от социума и лумпенизирани. Всички тези идеи са едно оправдание за техния неуспех. Най-удобното нещо е някой друг да е виновен. Всички тези приемат едно просто обяснение за описанието на света, но не бива да се забравя, че това е само оправдание. Всъщност дори да има такива неща, те не могат да попречат с нищо на духовния човек. Евреите, световното правителство, банкерите, мултинационалните компании – империалисти, са ситуирани в социума и матрицата. Те могат да влияят само на хора, чиито живот протича и е зависим изцяло от обществото. Хора, които се страхуват от тези врагове „картонени тигри“, разкриват незначителността на собственото си духовно ниво.
    Аз съм духовен човек, постоянно стремящ се към дълбочината, скритите, дълбоки тайни и мъдростта. Внимавам много и никога не си позволявам елементарни идеи и врагове, като гореописаните, да ме отклоняват и разсейват от търсенията ми. Моят път е извън матрицата и никакви световни заговори не могат да ми влияят и не ме интересуват. В моя свят и в моята борба всички тези не съществуват.
    Сред българите винаги е имало дълбоки хора, с ясна мисъл, както и мърша. Хората, които виждат само лошата страна от нашия народ, които са хейтъри и се отричат от името и рода си, са част от същата тази паплач, срещу която уж роптаят.
    Хитлер се е опитал да сбъдне мечтата на българите и да събере свещените ни регалии. Той е търсел земята на ариите, която е земята на Тангра и българите. Опитал да открие копието на Флавий Лонгин, което е българският туг, и още много други неща. Хитлер, Гьобелс и Химлер членували в едно тайно общество – туле, което означава Дуло. Те поставили цялата военна машина на третия райх в подчинение на тази секта. Разбира се, Хитлер е бил невеж и е опитал да направи тези неща формално.
    За всичко това аз разказвам в книгите си. Който се интересува от по-дълбоката, езотерична и сакрална история на българите, може да открие там идеи, които да го отделят от елементарните и прости обяснения, които дава Теория на конспирацията. Благодаря!

 3. Николай

  Аз благодаря, вашите думи наистина ми бяха полезни. Интересно ми е от къде сте придобил всички тези знания, наистина сте специален човек и се надявам още много време да пишете и да просвещавате хората. Бихте ли могъл да ми дадете някаква информация как да Ви намеря във Пловдив, къде се тренира бойната система Да Дао, вие ли водите тренировките и ако не, възможно ли ще е да ви намеря в Пловдив? Сигурен съм, че много хора искат да говорят с вас, едва ли имате толкова време, но това няма голямо значение, аз ще продължавам да чета вашите книги и ще намеря доста отговори там. Все пак нищо не може да сравнява със живия диалог, решението си е ваше, наистина нямате никаква причина да се виждате с мен, още по-малко да ми давате каквато и да е информация къде и как да ви намеря, просто съм млад и знам, че среща с възвишен човек като вас ще ми помогне за някои лични, а и не само лични въпроси и терзания в живота. Благодаря Ви много за отделеното време.

  • Посветих си живота в изследване на сакралната българска история, създаване на Българско Бойно Изкуство и в това неотстъпчиво да следвам мисията си. Надявам се, че книгите ми ще помогнат на българите да възвърнат самочувствието си, да се самоосъзнаят, да се възроди сарактът, а с това и нашата история.
   Ако желаете, заповядайте в залата, ще се радвам да се запознаем. В сайта: http://www.dadao.org/bg/clubs може да видите кога и къде се провеждат тренировките по Българското Бойно Изкуство Да Дао. Ще ми бъде много приятно, ако мога да отговоря на други ваши въпроси, възникнали по време на четене на романа „Тангра“.

   • Николай

    Благодаря Ви! При първа възможност ще дойда във вашата школа Запад. В момента съм в доста лошо финансово положение, но имам братовчедка, която следва медицина в Пловдив. Ще се опитам да дойда и да остана колкото се може повече, знам,че престоят ми ще е повече от приятен. Благодаря Ви отново!

 4. Борислав

  Искам само да попитам какво е значението на символите в/у щита, тъй като виждам езическия „тангристки“ елемент, примесен с византийска гема… т.е., какво точно символизира тази „комбинация“?

 5. Павел

  С голям интерес чета поредицата „Ятаган и Меч“. Любопитно ми е до каква степен са реални образите на героите (Ибрахим и Яне), както и на останалите личности? Дали информацията, която се представя за различните религии, е достоверна или това е просто интерпретация на автора? И последно, тъй като съм от Пловдив, особено са ми интересни разказите за различните местности (Белинташ, Караджов камък, Араповския манастир и др.). Предполагам, че авторът е направил обобщен преразказ на множеството легенди, които съществуват, а основават ли се на някакви достоверни исторически извори?
  Благодаря предварително за отделеното време и използвам възможността да ви поздравя за огромния труд, който сте положили за написването на поредицата! Надявам се да успея да взема участие в някоя от следващите сбирки. Успех!

  • Здравейте! Всички герои, описани в поредицата, са реално съществували личности, както и историческите събития. Информацията за религиите, която излагам в книгите си, е плод на мои многогодишни изследвания в тази област и всичко е достоверно. Само на места съм си позволил да изложа моите виждания за отделните религии и течения. Благодаря!

 6. Рос

  Здравейте, в момента чета първа част на поредицата „Тангра“. Защо не се споменава името на българския кан?
  Поздрави!

 7. Асен

  В едно от интервютата, които сте дали, оплювате национализма и казвате, че той е по-близо до национал-социализма и фашизма, отколкото до родолюбието. Също така казвате, че националистите „не градят върху това, че искат да станат нещо повече, а върху омаловажаване и презиране на останалите хора“. Мислите ли, че Борис Дрангов, ген. Христо Луков, капитан Димитър Списаревски или Николай Хайтов са надграждали върху омаловажаването и презирането на останалите хора?

  • Първо, аз не оплювам и когато искате да задавате въпрос, го правете възпитано. Никого и нищо не „оплювам“, просто обяснявам каква е разликата между патриотизъм, любов към отечеството и нямащите нищо общо с това национал-социализъм, фашизъм, национализъм и шовинизъм. Всяка идея, че някой е по-добър, само защото е роден еди какъв си, е смешна, жалка и невярна. Човек са делата му, а не името му, кръвта му или цветът на кожата му.
   Това, че някои герои са загинали за България, не ги прави националисти. Не ви ли прави впечатление, че смятате за националисти само хора с десни възгледи? Дали само те са националисти? Повечето от тях биха се срамували, ако можеха да разберат в какъв контекст днес използват паметта им. Повечето от мъжете, които споменавате, са доблестни воини и патриоти. Подвизите на ген. Луков ги е извършил като патриот и това, че по-късно залита по национал-социалистическата идея няма нищо общо. Познавах Хайтов лично и съм говорил с него много пъти и сигурно по-добре от вас познавам неговия патриотизъм. Национал-социализмът, омразата, ксенофобията са вредни и опасни за истинските родолюбци. Ако имате желание и капацитет, можете да прочетете книгите ми, за да разберете за какво говоря.

 8. Здравейте! Мога ли да попитам какво значи този символ на щита с двата меча и копието?

  • Този символ се нарича тангристки кръст – това са четири знака на Тангра един срещу друг, в четирите посоки на света, които оформят сложно съставен кръст и символизират Пътя, който всеки човек трябва да измине. Това са четирите пътя: на багатура (война), на колобъра (духовното лице), на тумир (Пътя на човека или на мъдростта) и Пътя на кана (владетеля).

   Целият знак символизира в голям мащаб начина, по който се е управлявала древната българска държава – саракт, в която канът е стожерът или копието – туг, воините са мечовете, а колобрите са щита. А в малък мащаб символизира всеки български воин – копието е гръбнакът, ръцете са мечовете, а гърдите и торсът са щитът. Енергията трябва да протича по копието, като кундалини. Конската опашка представлява чамбасът на българите.
   Повече за символа можете да прочетете тук:
   https://tokorazisto.wordpress.com/2014/04/05/%D1%82%D0%B0%D0%BD%D0%B3%D1%80%D0%B8%D1%81%D1%82%D0%BA%D0%B8-%D0%BA%D1%80%D1%8A%D1%81%D1%82-%D0%B1%D1%8A%D0%BB%D0%B3%D0%B0%D1%80%D0%B8%D1%8F/

  • Valeri

   Здравейте! Исках да потърся повече информация за орендата в интернационални източници, но изключително много от източниците не споменават оренда в контекста на тангризма, а като термин използван от индианският народ на Инокезите, който има много близко значение с тангристката оренда. Каква е връзката между двете? Просто съвпадение? Къде мога да намеря оригинални източници на информация за тангриската оренда, по възможност преведени на английски език? Благодаря!

   • При ирокезите оренда е била равнозначна на Маниту, който е световният дух, но при останалите северно-американски индианци. Ако сте чел книгата ми „Тангра“, вече знаете разликата между орендата и хварното при персите, пневмата при гърците, чи при китайците, ки при японците, прана при индийците. Всеки народ има различен термин, с който е определял Силата, но и възприема силата по различен начин. Нашата оренда е различна от прана и е по-близка до идеята за хварно на персите. Разбира се, има и разлики. Тези разлики се отразяват на вярванията на българите, както и на пътя на воина и начина, по който се е предавала властта. Въобще орендата е оказвала влияние на всички сфери на живота на древните българи.
    Ако искате да разберете повече за орендата, трябва да вникнете в поредицата ми „Тангра“. Иначе в последно време се наблюдават опити да бъде елементаризирана идеята за оренда и тя да се представи като прана или някаква йога, с която да се занимават хората. Познанието за оренда е нещо много лично и всеки българин го съдържа в себе си. Много е трудно да се намерят писмени източници за това, както е много трудно да бъде доказана природата на Светия Дух. Благодаря ви за въпроса! Успех в търсенията ви!

 9. Ивайло Вакинов

  Здравейте! Опитах се да намеря информация относно обичаите на българите за сватби, погребения и раждане преди да приемем християнството, но нищо не открих. Бихте ли ме насочили ако има писано по тези въпроси къде и какво да търся. Благодаря предварително.

 10. Ивайло Вакинов

  Забравих да попитам дали няма да откриете школа и в Русе ? Аз съм вече на 40 г. но с радост бих се записал.

 11. Имате ли реална скица на „ортома“ ?

 12. Юлиян Кирилов

  Благодаря на автора за прекрасните книги , за огромният труд в полза на родината , за всичко което прави!
  Понеже отдавна личната ми оренда говори и съм набрал сериозна скорост за свързване с Коренът и той пък ме изпрати в този блог и при вашите книги , бихте ли споделили какво е онова практично , ежедневно нещо , което всеки един от нас-българите , които им е мило за род и родина да прави първо със себе си и ближните си , без да чака постоянно на държавата,на политиците , на президента и т.н до безкрай.
  Моето мнение е , че ако всеки един от нас работи вътрешно първо със себе си и след това подаде ръка на най -ближните си , ще се завърне отново силата българска и България ще просперира!
  Предварително ви благодаря за отделеното време и внимание!
  Бих искал да се включа в това велико дело с каквото мога да съм полезен!
  Благодаря!

  • Благодаря ви за хубавото писмо. Смятам, че всеки човек и особено българин трябва да работи най-вече за собственото си самоосъзнаване. Това е най-важната и единствена дума, която може да помогне на всеки човек да стане истински българин. Когато той прави това и следва този Път, той ще работи осъзнато, ще върши всичко осъзнато и ще живее осъзнато, а това може да промени живота на всеки човек. Пожелавам ви успех в личностното ви съзряване и самоосъзнаване!

   • Здравейте г-н Исто! 🍁 Признавам, днес за първи път прочетох за Вас в една реклама във Фейсбук. Много интересно, как получавате информация какво е било и как можете да бъдете толкова сигурен, че нещата са се случили по този начин? От 2013 почнах един блог, защото тогава бях изключително развълнувана от беседите, които Дънов е водил пред учениците си. В тях има много за българската история, и за човека изобщо. Можете да прочетете, ако Ви е интересно, на адрес 🍀🌼🍀 nadini123.blogspot.bg 🌿 Това са извадки, които са ме впечатлили. От април 2017 спрях да пиша, но не и да чета. 💕 Чела съм, че за да направят филма „Хан Аспарух“ са се допитвали до ясновидката Слава Севрюкова. Кажете, моля Ви, при Вас художествената измислица ли е повече, или историята?

 13. Мирослав

  Добър ден! Току-що завърших „Тангра“. Благодаря на автора! През цялото време си мислех, че осмицата ще излезе отнякъде 🙂 Така и се оказа. Бих препоръчал на автора „Illuminatus! Trylogy“, а също и работите на Peter J. Carrol и теченията на „Chaos Magic“. „The Kybalion“ е също нещо изключително. Според мен орендата избива не само при нас, а и по целия свят. Борбата с матрицата се „ускорява“ (мисля, че това е най-точната дума). Благодаря отново за безценния подарък от знания, които ми помогнаха да отговоря на много свои въпроси!

 14. Кирил

  Здравейте,
  Бих искал да споделя с читателите на „Тангра“ глава от книгата „Космическият език“ на Хазрат Инаят Хан: глава 8 от частта Мистицизъм на звука – Абстрактният звук (достъпна тук: http://chitanka.info/text/14614/37#textstart). Обръщам внимание на анализа на звука „ху“, който има връзка с изследването на Авитохол на имената на Бог.
  Благодаря на автора и целия екип за непрекъснатия им труд, и с нетърпение очаквам поредиците „България“ и „Покръстването“.
  Поздрави!

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s